Банкеръ Daily

Свят

Мей ще поиска днес отлагане на Брексит до 30 юни

Британският премиер Тереза Мей няма да поиска от Европейския съюз дълго отлагане на Брексит, гласи официално съобщение от Даунинг стрийт 10, цитирано от БНР. Днес Мей трябва да изпрати писмо до Европейския съюз с официално искане Брексит да бъде отложен, като до момента се спекулираше, че поисканото допълнително време може да достигне 2 години. Каквото и да е отлагане трябва да бъде одобрено от страните от Европейския съюз, като към момента излизането на Великобритания трябва да се случи следващия петък. 

След като депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей за втори път,  гласуваха да не се излиза без сделка и след това за отлагане на Брексит, а председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу постанови, че премиерът не може да внесе за трето гласуване нейната сделка, ако не е променена, Тереза Мей обяви, че макар и да се надява да прокара своите планове в парламента, Великобритания все едно ще се нуждае от някакво отлагане, за да се приеме необходимото законодателство. 

Правителственият източник е посочил, че плановете са да се поиска отлагане на Брексит до 30 юни, но остава и опцията за по-дълго време. Мей предупреди брекситиърите, че по-дълго отлагане ще е нужно, ако не бъде одобрена сделката й. Лидерът на парламентарното мнозинство Андреа Ледсъм бе цитирана да казва, че "този кабинет е бил кабинет за изпълнението на Брексит, но сега вече не изглежда такъв". Говорител на Тереза Мей отказа да съобщи какви мотиви ще бъдат посочени за отлагането. Той обаче не отрече теражирани съобщения, че Тереза Мей смята, че страната е в криза. Каквото и да е отлагане трябва да бъде одобрено от всички страни-членки на Евросъюза. Мей пътува за Брюксел в четвъртък за обсъждане на вариантите с европейските й колеги на срещата на върха на ЕС.

Главният преговарящ от страна на Евросъюза Мишел Барние вече предупреди, че Брюксел няма да се съгласи на отлагане без конкретен план за британските намерения през поискания период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във