Банкеръ Daily

Свят

Мей: Ще имаме собствени правила след Брексит

Британският премиер Тереза Мей заяви пред министрите си днес, че целта на Лондон трябва да бъде споразумение, което дава възможност на страната да определя собствени правила след излизането от ЕС, съобщи пред журналисти днес говорител на Мей, цитиран от Ройтерс.

Министър-председателката представи днес на правителствено заседание дългосрочните си цели за предстоящите преговори по Брексит.

След като миналата седмица Мей успя да постигне споразумение с ЕС за преминаване към следващия етап на разговорите, днешната министерска среща бележи началото на следващата битка на Мей по Брексит - какви точно да бъдат дългосрочните отношения между Великобритания и блока. 

При оформянето на решението Мей ще трябва да преодолее дълбокото разделение у дома, включително сред висши министри, за това дали да синхронизира икономическото бъдеще на страната с ЕС или да се отдели изцяло от блока и да се стреми към по-глобална роля.

Премиерът заяви, че е ясно каква е целта на кабинета: споразумение, което осигурява най-добрите възможни търговски условия с ЕС, дава възможност на Великобритания да установи правила, които отговарят на нашата ситуация и съдействат за амбициозните търговски споразумения с трети страни, каза говорителят.

Той допълни, че Мей изключва възможността за икономическо партньорство с ЕС по модела на Европейската икономическа зона, като целта й е да постигне по-амбициозно споразумение от това, подписано между Канада и ЕС миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във