Банкеръ Daily

Свят

Мей се съгласи на допълнителни разговори за Брексит с лидера на лейбъристите Корбин

Британският премиер Тереза Мей се съгласи на допълнителни разговори с лидера на лейбъристите Джеръми Корбин в търсене на алтернативни решения на проблема с „предпазния механизъм“ за ирландската граница. Механизмът гарантира, че няма да възникне твърда граница след Брекзит, но не се радва на одобрение от страна на евроскептиците, защото може да остави Обединеното кралство в митническия съюз завинаги. 

С опити за помирение и сътрудничество започва поредната седмица в британския политически живот. Тереза Мей отговори на писмото на Джеръми Корбин с пет искания на лейбъристите, за да подкрепят нейната сделка за Брекзит. Тя оспори искането за оставане в митническия съюз, но изрази готовност за нови разговори за намиране на изход от кризата.

Бившият външен министър Борис Джонсън заяви тази сутрин по Радио Би Би Си, че действието на „предпазния механизъм“ трябва да бъде ограничено във времето. Той обаче не заяви изрично, че „предпазният механизъм“ трябва да бъде премахнат.

На този фон депутатите се събират в парламента за дебати. Мей обеща да им предостави шанс да предлагат и гласуват по техни планове за Брекзит, ако до четвъртък не се върне с ревизиран вариант на нейната сделка. А министърът за Брекзит Стивън Баркли замина за Брюксел за среща с главния европейски преговарящ Мишел Барние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във