Банкеръ Daily

Свят

Мей с важна победа в парламента за Брексит

Британският премиер Тереза Мей спечели подкрепата на долната камара на парламента снощи за закон, който е необходим, за да може Великобритания да продължи да води независима търговска политика, след като напусне ЕС, предаде Ройтерс.

Законодателите от Камарата на общините гласуваха с 317 срещу 286 гласа в подкрепа на търговското законодателството, което се фокусира върху преобразуване на търговските споразумения между ЕС и трети страни в двустранни сделки с Великобритания. Това е техническо законодателство и предстои да бъде прокарано в Камарата на лордовете.

Тереза Мей същевременно избегна за малко поражение в парламента, което можеше да влоши кризата относно нейната стратегия за Брексит, предаде Ройтерс.

Парламентът гласува с 307 срещу 301 гласа срещу поправка в търговското законодателство, което щеше да изиска от правителството да се опита да постигне някаква договорка за митнически съюз с ЕС, ако до 21 януари 2019 г. то не успее да договори споразумение с блока, което да предложи безпроблемна свободна търговия на стоки.

Това е третата подобна победа, белязана от Мей в парламента за тази седмица. Малката преднина, която тя успява да извоюва, обаче показва трудностите, пред които тя е изправена при прокарването на законодателството за Брексит.

Като спечели вота вчера, Мей избегна перспективата да се отрече от думите си, че Великобритания няма да е част от никакъв митнически съюз след напускане на ЕС - нещо, което щеше да разгневи крилото, подкрепящо Брексит в нейната партия.

Но правителството понесе и неочаквано поражение по отделна промяна на законодателството, която ще изисква да се осигури споразумение, което ще позволи на Великобритания да има трайно участие в европейската медицинска регулаторна рамка.

Същевременно Тереза Мей се отказа от плановете си да удължи лятната ваканция на парламента. Тя искаше ваканцията да започне на 19 юли вместо на 24 юли. Но депутати от всички партии дадоха индикации, че няма да подкрепят идеята само 255 дни преди датата, на която страната трябва да излезе от ЕС

Facebook logo
Бъдете с нас и във