Банкеръ Daily

Свят

Мей: Проектосделката за Брексит отговаря на волята на британците

Британският премиер Тереза Мей заяви днес пред парламента на страната, че проектът на британското правителство за сделка с Европейския съюз по Брексит отговаря на волята на британците, изразена на референдума през 2016 г., предаде Ройтерс.

Мей посочи, че нейното правителство никога няма да проведе втори референдум за Брексит.

"Няма да провеждаме втори референдум и ще се съобразим с решението на британския народ. Ще реализираме Брексит и Великобритания ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г.", категорична бе Тереза Мей.

Мей обеща също така веднага да уведоми британския парламент при евентуално постигане на сделка с ЕС за Брексит.

"Правителството ще реши какви стъпки да предприеме в интерес на Великобритания. Уверена съм, че това (постигането на сделка за Брексит) ще ни доближи по-близо до изпълняването на волята на британския народ, изразена на референдума. Ще дойда отново в парламента, за да го известя за резултата (от преговорите с ЕС)", каза Мей.

Председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу заяви, че му е било казано да очаква изявление на правителството за Брексит утре.

"Беше ми казано, че ще има изявление по въпроса (за Брексит) най-вероятно утре", посочи Бъркоу.

В случай че британското правителство одобри проекта за сделка за Брексит, вероятната дата за среща на европейските лидери за Брексит ще е 25 ноември, заяви днес ирландският премиер Лео Варадкар в парламента на Ирландия.

"Очевидно е, че много нещо могат да се объркат днес и през следващите няколко дни, но в случай че днес следобед британското правителство изрази съгласието си с проектоспоразумението, то работната група на Европейската комисия ще може тази вечер да публикува неговия текст. При това положение е възможно или вероятно провеждането на среща на Европейския съвет (за Брексит) около 25 ноември", посочи Варадкар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във