Банкеръ Daily

Свят

Мей призова северноирландците да подкрепят сделката й за Брексит

Британската министър-председателка Тереза Мей се обърна днес пряко към избирателите в Северна Ирландия с призив да подкрепят сделката й за Брексит, като написа във в. "Белфаст телеграф", че споразумението ще постави района във "фантастична позиция", предаде Ройтерс.

"При тази сделка Северна Ирландия със сигурност я очаква светло бъдеще. Тя ще бъде врата както към пазара на Европейския съюз, така и към пазара в останалата част от Обединеното кралство", заяви Мей във вестника, който е известен с юнионистките си възгледи, подкрепящи запазване на британското управление в Северна Ирландия.

Сделката на Мей среща яростна съпротива от най-голямата северноирландска политическа сила - Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която поддържа правителството на министър-председателката в британския парламент.

ДЮП каза, че ще продължи да работи с правителството на Мей, за да се опита да я накара да промени своята сделка за Брексит.

"Ние сме съсредоточени върху стремежа да развалим тази вредна сделка . . . и затова искаме да продължим да работим със сегашното правителство, за да видим дали сделката може да бъде променена", заяви говорителят на ДЮП за Брексит Сами Уилсън по радио Би Би Си Ълстър.

По думите му партията няма да настоява за смяна в ръководството на Консервативната партия на Мей.

Британският правосъден министър Дейвид Гок каза, че Мей може да прокара своята сделка за Брексит през парламента, защото противниците ще видят, че това е единственият път напред, а работодателите ще окажат натиск върху депутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във