Банкеръ Daily

Свят

Мей призова британските политици за консенсус за Брексит

Британският премиер Тереза Мей призова политиците да оставят настрана собствените си интереси и да постигнат консенсус за план за излизането на страната от ЕС, предадоха АП и Ройтерс. 

Мей също така подчерта, че вратата й остава отворена за опозиционната Лейбъристка партия.

"Разочарована съм, че лидерът на Лейбъристката партия засега е избрал да не се включи. Вратата ни обаче остава отворена", каза премиерът, след като вотът на недоверие срещу правителството, внесен от лейбъристката опозиция, не мина в парламента.

Тя допълни, че е разговаряла с представители на Шотландската национална партия, Либералните демократи и партията на Уелс "Плайд камри". Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обаче е избрал да не участва в дискусиите.

"От утре срещите ще се провеждат между високопоставени представители на правителството, включително мен, и групи депутати, които представляват възможно най-широката извадка от възгледи в парламента", допълни Мей, в краткото си късно изявление пред "Даунинг стрийт" 10.

Малко по-рано говорителят на Мей не изключи хипотезата за Брексит без сделка.

Той направи това в отговор на съответно искане на лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин.

"Министър-председателката бе много ясна, че британското общество гласува за напускане на Европейския съюз. Искаме да напуснем със сделка, но (Тереза Мей) е решена да изпълни присъдата на британското общество, а тя е да напуснем ЕС на 29 март тази година", каза лаконично говорителят на британския премиер.

Малко по-рано Корбин призова Мей да изключи възможността за Брексит без сделка, преди да проведе междупартийни преговори как да бъде осъществено излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във