Банкеръ Daily

Свят

Мей призова бизнес лидерите да искат от ЕС Брексит със сделка

Британският премиер Тереза Мей призова бизнеслидерите да поискат от онези, които определят политиката в ЕС да избегнат Брексит без сделка или твърд Брексит, предаде Ройтерс, като се позова на информация във в. "Файненшъл таймс".

Мей е разговаряла с 15-те членове на Европейската кръгла маса на индустриалците, организация, която представлява над 50 мултинационални компании, допълва британското издание.

Европейският съюз няма да преразглежда споразумението за Брексит, включително оспорваната ирландската предпазна клауза, заяви главният преговарящ от името на общността Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

След среща с холандския министър-председател Марк Рюте в Хага Барние написа в Туитър:"Съгласен съм напълно, че споразумението за напускане не може да се предоговаря. Предпазната клауза е само работно решение за справяне с ирландския граничен проблем днес. ЕС е готов да работи по алтернативни решения по време на преходния период".

Северноирландският политик Дейвид Тримбъл, спечелил Нобеловата награда за мир през 1998 г., пък обяви, че планира да заведе дело срещу британското правителство заради ирландския предпазен механизъм в договореното от Тереза Мей споразумение за Брексит, предаде Ройтерс.

Тримбъл и Джон Хюм, бивш лидер на Католическата социалдемократическа и лейбъристка партия, заедно получиха Нобелова награда за мир за ролята си в слагане край на над 30-годишните кръвопролития в британската провинция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във