Банкеръ Daily

Свят

Мей претърпя тежка парламентарна загуба за Брексит

Британският премиер Тереза Мей претърпя ранна загуба в парламента. Законодателният орган задължи правителството й да разработи в срок от няколко дни "план Б" в случай, че споразумението й с ЕС за Брексит не бъде прието. 

Близо три месеца преди официалната дата за напускане на Европейския съюз британският парламент започна петдневни дебати по сделката с Брюксел. Мей не пожела да се откаже от своя непопулярен план за развода с ЕС, който предвижда близки търговски отношения с общността, съобщава "Ройтерс". 

Изненадващо съюзниците на Тереза Мей от Северна Ирландия гласуваха против предложенията й. Затова започват да се формират очаквания, че споразумението с ЕС в сегашния му вид ще бъде отхвърлено идния вторник /15 януари/. 

Ако премиерът загуби този вот, това ще задълбочи неяснотите около бъдещето на Брексит, смятан за най-голямата промяна в търговската и външната политика на Великобритания от 40 години насам. Крах на Мей в парламента ще отвори широко врата за множество различни сценарии, включително хаотично напускане на ЕС или дори нов референдум, уточнява агенцията. 

308 депутати подкрепиха предложението за изготвяне на "план Б" за Брексит и сроковете за приключването на начинанието. Това трябва да се случи в рамките на три работни дни.

Мей беше поискала този срок да бъде 21 работни дни след гласуването на 15 януари. Загубата значително увеличава напрежението върху нейното правителство. 297 депутати гласуваха за исканията на премиера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във