Банкеръ Daily

Свят

Мей прекъсва отпуската си, за да разговаря с Макрон

Британският премиер Тереза Мей се готви за разговори с френския президент Еманюел Макрон, които може да се окажат решаващи по отношение на плана за Брексит, пише "Гардиън", цитиран от БТА.

Изданието коментира, че може да се окаже трудно френският президент да бъде спечелен на страната на Великобритания по въпроса за условията за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Отбелязва се, че тъкмо той е в състояние да повлияе на останалите членки на съюза по тази тема, но според "Гардиън" в навечерието на срещата надеждите на Тереза Мей да убеди Макрон да заеме позиция, различна от тази на останалите държави от съюза не са особено големи.

Вестникът допълва, че британският премиер е прекъснала лятната си почивка в Италия, за да разговаря с Макрон (според Лондон - най-голямата пречка пред плановете на Мей за излизането от ЕС) и да го убеди да смекчи позицията си по въпроса за Брекит. Вестникът цитира неназован британски правителствен източник, който заявява, че в преговорите с членките на съюза Франция е била най-несговорчива.

Преди изключително важните разговори днес Тереза Мей е била предупредена, че е малко вероятно Франция да смекчи позицията си, пише "Индипендънт", позовавайки се на бившия британски посланик във Франция лорд Питър Рикетс. Дипломатът освен това призова британските министри да не размахват като плашило заплахата, че Великобритания щяла излезе от ЕС без споразумение, тъй като според него съюзът е наясно, че това е блъф. Рикетс говори за това, след като министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт призова лидерите на Франция и Германия да се намесят, за да предотвратят излизането на Великобритания без споразумение, и предупреди, че възможността това да стане "се увеличава с всеки изминал ден", коментира "Индипендънт".

Тереза Мей ще убеждава Макрон, че лансираната от нея наскоро стратегия за условията за излизане на Обединеното кралство от ЕС (т.нар плана от Чекърс) е изгодна и за Лондон, и за ЕС, пише "Телеграф". Вестникът коментира, че същевременно премиерът всъщност е получила официално предупреждение от френска страна, имайки предвид изявлението на говорител на Елисейския дворец, че на днешната среща на Лазурния бряг няма да се водят преговори.

По повод днешните разговори с Макрон "Телеграф" пише, че Мей се опитва да заобиколи главния преговорящ на Брюксел по въпросите на Брексит Мишел Барние и все по-активно прави опити да разговаря директно с лидерите на страните от ЕС. "Телеграф" също посочва, че се очаква Мей да призове Макрон да прояви положително отношение към стратегията от Чекърс и да го предупреди, че отхвърлянето на тази стратегия ще доведе до укрепване на позициите на евроскептиците, които са за по-твърда линия към Брексит.

Еманюел Макрон има пълно доверие на главния преговарящ на Европейския съюз за Брекит Мишел Барние, за предстоящата среща с Тереза Мей. Тя не е опит за водене на успоредни преговори, заяви служител междувременно на Елисейския дворец, цитиран от "Ройтерс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във