Банкеръ Daily

Свят

Мей предложи да подаде оставка

Британският премиер Тереза ​​Мей обяви, че ще се оттегли от поста, ако торите подкрепят споразумението с ЕС за Brexit. 

"Готов съм да напусна поста си по-рано, отколкото исках, за да направя това, което е правилно за нашата страна и нашата партия", заяви Мей, цитирана от британските медии.

Тя не уточни датата на своето оттегляне от правителството.

Мей поясни, че депутатите от Консервативната партия не желаят тя да оглави следващата фаза от преговорите с Брюксел и че при това положение не желае да пречи на напредъка. 

Пред поне 300 депутати от нейната партия Тереза Мей подчерта, че парламентът трябва да приеме сделката за Brexit, а Великобритания трябва да напусне ЕС. 

"Призовавам всички в тази зала да подкрепят споразумението, за да можем да изпълним нашето историческо задължение - да изпълним решението на британския народ и да напуснем Европейския съюз с плавен и нормален преход", каза още премиерът. 

Мей обяви плановете си през тази седмица отново да подложи на гласуване сделката с ЕС, въпреки че при предишните два вота то бе отхвърлено с огромно мнозинство.

Предстои британските депутати да гласуват 10 варианта за Brexit. 

Дебатът трябва да приключи около 19 часа по Гринуич, след което депутатите ще имат 30 минути за гласуване. Очаква се председателят на Камарата да обяви резултата след 21 часа по Гринуич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във