Банкеръ Daily

Свят

Мей: По-скоро Англия ще спечели световното по футбол, отколкото да се върнем в ЕС

По-вероятно е Англия да спечели световното първенство по футбол, отколкото Великобритания да се върне в Европейския съюз след Брексит, заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от ДПА.

Мей каза това пред австрийски таблоид по време на завършилата снощи неофициална среща на върха на ЕС в Залцбург.

Британската министър-председателка бе предупредена в австрийския град от останалите европейски лидери, че ако не направи отстъпки за търговията и ирландската граница до ноември, те са готови да се справят с "твърд Брексит", т. е. без споразумение, отбелязва ДПА.

"Естествено, по-вероятно е да спечелим Световната купа!", отговаря лаконично в интервюто за в. "Кронен цайтунг" Тереза Мей, попитана кое е по-възможно - Англия да стане световен шампион по футбол или Великобритания да се върне в ЕС, след като го напусне.

Бившият британски министър за Брексит Дейвид Дейвис междувременно каза, че до 40 депутати от партията на Тереза Мей ще гласуват против нейните планове за напускане на ЕС, предаде Ройтерс. 

Той заяви в интервю за в "Хъфингтън пост", че солидно ядро от депутатите от Консервативната партия искат по-категорично откъсване от ЕС и не са склонни да подкрепят с гласа си предложението на Мей.

Трите големи опозиционни политически формации - Лейбъристката партия, Шотландската национална партия и Либерални демократи публично заявиха, че няма да подкрепят Мей.

Ако 40 от 315-те депутати на Консервативната партия гласуват против сделка за Брексит, основаваща се на предложенията на Тереза Мей, тя няма да успее да събере необходимия брой гласове да прокара мярката в парламента, отбеляза Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във