Банкеръ Daily

Свят

Мей: Планът ми за Брексит е единственото сериозно предложение

Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че планът й за Брексит е "единственото сериозно и заслужаващо доверие" предложение на масата, предаде Асошиейтед прес.

Мей заяви това малко след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че планът й няма да проработи, отбелязва агенцията.

Според нея т. нар. план "Чекърс" ще осигури безпрепятствено движение на стоки през границите и ще гарантира да не се стигне до връщане на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Планът призовава Великобритания да остане в единния пазар на ЕС за стоки, но не и за услуги. Според ЕС това е равнозначно на подбиране на ползите от членството и е неприемливо.

Великобритания скоро ще направи нови предложения за уреждане на проблема с ирландската граница, каза Мей.

Тя заяви пред репортери, че "има важни въпроси, които е необходимо да се решат", но изрази увереност, че "съществува готовност за постигане на сделка".

"Аз давам ясно да се разбере и последователно съм казвала, че трябва да гарантираме, че няма да бъде направено нищо, което на практика отделя Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство", заяви Мей.

По думите й Великобритания е готова да напусне ЕС без споразумение за условията на нейното излизане, ако няма предложение, което да е приемливо за нея, посочва Ройтерс.

Ирландският министър-председател Лио Варадкар заяви, че Мей му е казала, че ще направи нови предложения за ирландската граница след Брексит, но не е представило нищо в писмен вид.

Той заяви пред репортери след срещата на лидерите от ЕС в австрийския град Залцбург, че другите държави са му дали пълната си подкрепа в преговорите за Брексит.

"Всички лидери от ЕС . . . ми дадоха пълната си подкрепа, заставяйки зад Ирландия, като казаха, че споразумение, което не работи за Ирландия, не работи за ЕС", заяви Варадкар.

По думите му "няма да има споразумение за излизане без ирландски протокол".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че предложеният от Великобритания план за Брексит е неприемлив в сегашната си форма и че очаква следващия месец Лондон да представи нови предложения по нерешените проблеми, предаде Франс прес. 

"Днес е часът на истината за Брексит", подчерта Макрон. "Трябва да използваме следващите седмици за постигане на напредък", призова той.

Планът от Чекърс "беше добра и смела стъпка от страна на (британската) премиерка" Тереза Мей, заяви Макрон пред журналисти след края на срещата на върха на ЕС в Залцбург. "Днес обаче всички се съгласихме, че предложенията в сегашната им форма са неприемливи, особено в икономическата си част", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във