Банкеръ Weekly

Свят

Мей оцеля виртуозно

Не могат да я махнат, и това е.

Британският премиер Тереза Мей се справи може би с най-трудната битка от влизането си на Даунинг стрийт. Тя успя да се наложи за предпочитания от нея начин за излизането на Великобритания от Европейския съюз, като в същото време се отърва от двамата най-видни противници на своя курс. Въпреки вътрешнопартийния сблъсък Мей убеди депутатите от своята Консервативна партия да запазят подкрепата си за нейния кабинет.

Според много наблюдатели 9 юли бе най-драматичният ден не само за Тереза Мей, но вероятно и един от най-драматичните в цялата следвоенна история на Великобритания. От 80-те години досега не се бе случвало в един ден да подадат оставка двама министри и един заместник-министър. Става дума за министъра на Брексит Дейвид Дейвис, за първия дипломат Борис Джонсън и за заместника на Дейвис - Стив Бейкър.

Оставките, включително и на още няколко висши правителствени служители, бяха предизвикани от среща, състояла се в Чекърс - извънградската резиденция на британските премиери, на която Мей потърси правителствен консенсус за плановете за Брексит. Накратко планът, за който министър-председателят поиска подкрепа, предвижда създаване на зона за свободна търговия с Европейския съюз като единствен вариант за избягване на установяването на твърда граница между британската област Северна Ирландия и Република Ирландия. Дейвис, както и Джонсън  бяха сред привържениците на т. нар. твърд Брексит, с пълна раздяла с Евросъюза, което в техните очи е единственият вариант за съхраняването на суверенитета на Обединеното кралство.

Новината за промените в британския кабинет бе посрещната със задоволство в Брюксел. Еврочиновници, цитирани от "Дейли телеграф", заговориха за "бягство на брекситърите" от британското правителство и оприличиха министъра по въпросите на излизането от ЕС и неговите политически съмишленици на "плъхове, бягащи от потъващия кораб". "Оставката на Дейвис означава, че той не иска да поема отговорността за мекия Брексит, но на мен ми изглежда, все едно изобщо не иска да поема никаква отговорност", заяви цитиран от вестника евробюрократ, според когото Дейвис, Джонсън и компания са забъркали каша и са напуснали, за да заемат по-сигурни позиции.

Дори и председателят на Европейския съвет Доналд Туск се включи с коментар в Туитър. "Политиците идват и си отиват, но проблемите, които създават на хората, остават. Само мога да съжалявам, че идеята за Брексит не си замина с Дейвис и Джонсън. Но... кой знае", написа той, допускайки дори, че Великобритания може да се откаже от напускането на общността.

Докато в Брюксел се радваха, в Лондон часовете на Мей начело на кабинета изглеждаха преброени. Събитията обаче се развиха в друга посока. Мей се срещна с парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на представителите, известна като "Комитет 1922". Според информация от медиите тя блестящо е защитила позициите си и въобще не е бил повдигнат въпрос за свалянето й.  Като основно оръжие използвала предупреждението, че алтернативата на нейното управление е лейбъристкият лидер Джереми Корбин. Освен това напомнила, че разделението при торите довело до смазващото поражение от Лейбъристката партия на изборите през 1997-а.

Така Мей, която бе наречена от "Политико" "британския премиер зомби", почти се върна от страната на мъртвите. Неведнъж през последните две години й предричаха сигурна смърт и неведнъж тя опроверга прогнозите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във