Банкеръ Daily

Свят

Мей обсъди Брексит с Юнкер и Барние

Британският премиер Тереза Мей обсъди процеса на напускане на Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние на работна вечеря в Лондон, съобщи БНР. Говорители на двата лагера окачествиха като "конструктивни" разговорите, които имаха за цел да подобрят атмосферата преди началото на преговорите след общите избори във Великобритания.

Подробностите от продължилата близо два часа работна вечеря са оскъдни. Както отбеляза журналист на "Дейли експрес", отразяващ събитието, европеейските политици са си тръгнали с "каменни лица" без изявления.

По-късно говорител на британския премиер заяви, че Тереза Мей е подчертала пред гостите, че Великобритания е готова за "дълбоко и специално партньоство" с Европейския съюз. Говорителят допълни, че срещата на премиера с Юнкер и Барние за напредъка на преговорите по напускането на евросъюза е била конструктивна. За конструктивен дух на срещата спомена и говорител на Европейската комисия.

На срещата присъства и министърът за Брексит Дейвид Дейвис, който по-рано заяви, че Лондон има всички основания да бъде оптимист.

Трите основни точки, които политиците са обсъдили, са искането на Брюксел Великобритания да плати 50 милиарда паунда за развода, правата на европейските граждани на Острова и на британците на континента след Брексит, както и заплахата от вето на Испания по бъдещия статут на Гибралтар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във