Банкеръ Daily

Свят

Мей обеща да се бори с руските заплахи

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че правителството на Великобритания ще спази ангажимента си да защитава Европа след Брексит и обвини Русия във военна агресия и намеса в избори, предаде Ройтерс.

Мей каза, че Великобритания ще продължи да оказва помощ на страни, които са жертва на агресия.

"Великобритания ще остане безусловно ангажирана с поддържането на сигурността на Европа", заяви тя в реч в Лондон.

"Всестранното ново икономическо партньорство, което искаме, ще подсили общия ни ангажимент към отворените икономики и свободните общества пред лицето на тези, които искат да ги подкопаят", каза Мей.

Тя обвини Русия, че разпалва насилие в Източна Украйна, нарушава въздушното пространство на държави в Европа и провежда кампания за кибератаки.

Мей обвини Русия в намеса в избори и извършване на хакерски атаки срещу датското министерство на отбраната и германския парламент, а също така обвини руските държавни медии, че разпространяват фалшиви истории и обработени с фотошоп изображения с цел подкопаване на западните институции.

Мей определи Русия като главната страна, която се опитва да подкопае международната система от правила, и обвини руския президент Владимир Путин, че "се стреми да превърне информацията в оръжие", посочват ТАСС и Асошиейтед прес.

Същевременно Мей каза, че не иска връщане към Студената война или "състояние на вечно противопоставяне".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във