Банкеръ Daily

Свят

Мей намекна за осуетяване на Брексит при отхвърляне на сделката й

Британската министър-председателка Тереза Мей предупреди, че Обединеното кралство може никога да не напусне ЕС, ако депутатите отхвърлят нейната сделка за Брексит следващата седмица, съобщи БНР. Пред работници в северния английски град Гримзби Мей отправи и послание към европейските лидери да положат последно усилие за необходимите промени, така че сделката й да бъде приемлива и за британските депутати.

Изборът на Тереза Мей за тази реч падна върху Гримзби, където 70 процента от хората гласуваха за Брексит на референдума през 2016 година. Премиерът започна с обръщение към депутатите за това колко важно е гласуването на нейната сделка във вторник: "Подкрепете сделката и Обединеното кралство ще напусне ЕС. Отхвърлете я и никой не знае какво ще се случи".

Мей отбеляза, че Брексит не принадлежи само на депутатите, а на всички гласоподаватели и те искат той да се случи. Тя посвети специално внимание на ЕС, като отправи послание към европейските лидери, че сега е времето за действие, а не за отлагане.

"Трябва още един напън, за да се превъзмогнат последните, конкретни тревоги на парламента ни. Затова да сложим край на задръжките, да направим необходимото, за да може депутатите да подкрепят споразумението във вторник", посочи британската премиер

В същото време в Брюксел очакват до края на деня нови, "приемливи" предложения от Лондон за излизане от застоя в преговорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във