Банкеръ Daily

Свят

Мей: Искам сделка за Брексит, добра и за нас, и за ЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви, че иска такава сделка за Брексит, която да е добра и за Обединеното кралство, и за Европейския съюз, включително "силно и дълбоко" сътрудничество по сигурността, предаде Ройтерс.

В изявление след края на преговорите между лидерите на ЕС, посветени главно на миграцията, Мей каза, че иска да се ускори темпът на преговорите за Брексит, след като Лондон публикува Бялата си книга за бъдещите връзки на Великобритания с ЕС.

Тереза Мей вчера призова за засилено сътрудничество между Лондон и ЕС в областта на сигурността след Брексит, като същевременно призна необходимостта от по-бърз напредък в преговорите, предаде Франс прес.

На вечерята на лидерите на страните от ЕС, събрали се на среща на върха в Брюксел, Мей предупреди, че Великобритания няма да може да споделя информации за престъпници и терористични мрежи в Европа след Брексит, ако ЕС продължи упорито да се придържа към правилата си, ограничаващи сътрудничеството с трети страни. "Безусловният" ангажимент на Великобритания към сигурността на континента може да бъде "изложен на опасност", изтъкна Мей. 

Главният преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние предупреди британците, че след като напуснат съюза, ще изгубят достъпа до базите данни, достъпни само за членовете на ЕС, както и до съществуващите механизми за обмен на полицейска информация между държавите, припомня АФП.

При пристигането си в Брюксел вчера Мей изтъкна "добрия напредък" постигнат досега в преговорите за Брексит, но призна необходимостта да се върви по-бързо. 

Лондон и 27-те искат да приключат преговорите до октомври, за да оставят време на парламентите на страните си да ратифицират окончателното споразумение за излизане на Великобритания от ЕС. Въпросът за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия е основният препъникамък в преговорите, а остава още да се обсъжда и естеството на бъдещите отношения между ЕС и Лондон след развода, отбелязва агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във