Банкеръ Daily

Свят

Мей е готова да отложи Брексит с два месеца

Британският премиер Тереза Мей обмисля план, при който излизането от ЕС ще бъде отложено с до два месеца, пише в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс.

Британското правителство е разработило серия от варианти, които са били разпространени през уикенда с цел да се избегне оставката на министри, които са били решени да подкрепят усилията на парламентаристи да не допуснат излизане без сделка от ЕС. Вариантите включват отправяне на официална молба до Брюксел за отлагане на датата за Брексит, ако Тереза Мей не може да осигури до 12 март такова споразумение, което да бъде подкрепено от британските депутати.

Същевременно днес Мей даде индикация, че иска да продължи с работата си като премиер. Тя заяви, че все още има много да се направи с оглед изпълнение на обещанията, които тя е поела при идването си на власт.

През декември Мей каза, че няма да оглавява партията за следващите избори, но тя отказа да посочи дата, на която би се оттеглила. Появиха се слухове, че някои нейни министри искат тя да се оттегли още след местните избори през май.

Днес Мей отхвърли обвиненията на някои членове на своята Консервативна партия, че "тя има проблем с имиграцията". Миналата седмица в това я обвини депутатката Ана Сурби, която каза, че напуска партията. Тя каза, че Мей има проблем с имиграцията, който й връзвал ръцете в преговорите за Брексит. Запитана в египетския курорт Шарм ел Шейх дали има такъв проблем, Мей каза: "Не. Постоянно казвам, че имиграцията е добра за тази страна".

Мей, която беше вътрешен министър в продължение на 6 години, превърна темата за имиграцията в една от ключовите точки за преговорите й с Брюксел за напускане на ЕС. Тя каза, че това, че хората са подкрепили през 2016 г. идеята за Брексит, означава, че те вече не искат свобода на движението - един от основните стълбове на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във