Банкеръ Daily

Свят

Мей е готова да остави Великобритания в митническия съюз на ЕС

Мей и Корбин са близо до компромиса

Британската премиерка Тереза Мей обмисля да приеме Великобритания да остане в митническия съюз на Европейския съюз, за да се сключи споразумение за Брексит - ход, който би ограничил възможността на страната да сключва търговски споразумения в областта на стоките, но не и в сектора на услугите, пише "Файненшъл таймс".

Такава стъпка може да удовлетвори искането на опозиционната Лейбъристка партия Великобритания да остане в общата митническа рамка на блока.

Мей е била предупредена от Джулиан Смит, секретар на групата на консерваторите, че ако не постигне споразумение за митнически съюз с лейбъристите, втори референдум за Брексит би бил вероятен ход, с който министрите ще търсят изход от задънената улица.

Мей заяви пред депутатите в сряда, че иска да запази "независима търговска политика" след Брексит, но нейните съюзници заявиха, че не е необходимо това непременно да покрива всички сектори на британската икономика.

"Можеш да намериш решение, при което имаш свободата да сключваш търговски сделки в някои области, но не и в други", казва човек, близък до Мей.

"Участието в такъв митнически съюз не би ограничавало възможността за Великобритания да преговаря в областта на услугите, интелектуалната собственост, обществените поръчки, данните и регулаторните бариери пред търговията със стоки", твърди Сам Лоу от аналитичния център Centre for European Reform.

Лейбъристите настояват Великобритания да остане в рамките на общия митнически съюз на ЕС, за да се премахне необходимостта от митнически проверки на стоки, преминаващи от Великобритания на континента. Те биха били наложителни, ако Обединеното кралство приложи различни мита за стоки, внасяни от трети страни.

Като приема ключовото искане на лейбъристите за митнически съюз, Мей се надява да сключи сделка с Джереми Корбин, лидера на опозиционната партия, за да спаси плана си за Брексит. Премиерката се надява да приключи междупартийните преговори с опозицията следващата седмица, независимо дали ще постигне споразумение, или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във