Банкеръ Daily

Свят

Мей: Близо сме до постигането на добре организирано излизане от ЕС

Великобритания и Европейският съюз са близо до споразумение за Брексит, но и двете страни трябва да проявят добра воля и решителност, за да се избегне хаотична раздяла и да се осигури близко бъдещо партньорство, пише британския премиер Тереза Мей в днешния брой на германския вестник "Велт".

Близо сме до постигането на добре организирано излизане от ЕС, което е ключово за изграждането на близко бъдещо партньорство, отбеляза Мей, цитирана от Ройтерс.

За довеждането на процеса до успешен край ЕС трябва да промени позицията си, както направи Великобритания. Нито една от страните не бива да иска неприемливото от другата като например въвеждането на външна митническа граница между различни части на Обединеното кралство.

Днес и утре лидерите от ЕС се събират в австрийския град Залцбург за преговори, които британският министър за Брексит Доминик Рааб определи като крайъгълен камък.

Рааб каза, че британското правителство се придържа към предложението си за граница между британския район Северна Ирландия и членуваща в ЕС Ирландия след Брексит - една от основните пречки за постигането на споразумение.

Вчера главният преговарящ от ЕС за Брексит Мишел Барние каза, че Евросъюзът е готов да подобри предложението си към Великобритания за допълнително подсигуряване при управлението на ирландската граница след раздялата. Барние каза, че срещата на върха на ЕС през октомври ще бъде "моментът на истината" за преговорите за Брексит. Според него тя ще покаже дали ще има споразумение или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във