Банкеръ Weekly

Свят

Медведев: Ще накажем Виза и Мастъркард

Руският премиер Дмитрий Медведев нареди да бъдат "наказани" американските компании Виза и Мастъркард, които вече приложиха санкциите на Вашингтон срещу близки до Кремъл банки.

Вследствие на тези санкции, заради които Виза и Мастъркард спряха плащанията си за клиентите на редица руски банки, включително банка Россия, контролирана от приближен до Путин милиардер, Русия обяви, че ще създаде собствена система за електронно плащане.

В реч пред Думата (долната камара на руския парламент) Медведев заяви, че участието на оператори на системи за електронно плащане в санкциите срещу Русия не трябва да остава ненаказано.

"Няма съмнение, че това е нарушение на съществуващи споразумения. Трябва да направим необходимото, за да върнем чувството за реалност на въпросните чуждестранни оператори. Нека не се крият зад форсмажорни обстоятелства и заповеди на президенти и на парламенти", настоя Медведев.

"Те трябва да отговарят в рамките на съществуващата система за икономически отношения", подчерта той, без да уточнява естеството на планираните мерки.

Руският премиер определи западните санкции като „примитивен път“, който не води доникъде.

Той допълни, че Москва ще съумее да сведе до минимум последствията им и че правителството е готово да постави като свой приоритет защитата на икономиката и на гражданите от „неприятелски действия, които може да последват заради изострената външнополитическа ситуация“.

Русия за пръв път се оказа обект на „троен натиск“, каза Медведев, уточнявайки, че става дума, от една страна, за нестабилната световна икономика, от друга – за „неприятелската“ политика на редица водещи страни и за структурните ограничения на руската икономика.

Русия ще засили позициите си на световния пазар на оръжие и отбранителната ѝ способност няма да отслабне заради действията на Запада, декларира още премиерът. Той съобщи, че Русия заема второ място след САЩ по обем на износа на оръжие на световния пазар. Засилването на тези позиции ще бъде постигнато чрез установяване на по-тесни връзки с традиционните партньори на Москва, най-големи от които са Китай и Индия, каза Медведев. Предвижда се и държавна помощ за някои сектори на машиностроенето, които са най-зависими от сътрудничеството с Украйна.

Връщането на Крим и Севастопол в състава на Русия възстановява историческата справедливост, тъй като за хората полуострова винаги е бил „руска земя“, заяви още Медведев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във