Банкеръ Daily

Свят

Медведев: Който иска да наказва Русия, застрашава човечеството

Бившият руски президент Дмитри Медведев напомни днес за последиците от прибягването до ядрено оръжие и отхвърли евентуалните санкции срещу Москва от международното правосъдие. Той имаше предвид разследването, което Международният наказателен съд води за предполагаеми военни престъпления в Украйна, предаде Франс прес.

"Дори самата идея да се накаже страната, която притежава най-големия ядрен арсенал в света, е абсурдна. И това създава потенциална опасност за съществуването на човечеството", пише в Телеграм Медведев, който в момента е заместник-председател на влиятелния Съвет за сигурност на Русия.

В поста си той коментира и Съединените щати, като ги обвинява в амбиция да изправят Русия пред международното правораздаване, при положение че Вашингтон никога не е бил наказван за войните, водени от САЩ по целия свят, и които, посочва Медведев, коствали живота на 20 милиона души.

Дмитрий Медведев беше президент в периода 2008 - 2012, когато Владимир Путин напусна за кратко Кремъл и пое правителството  заради ограничението за последователни президентски мандати.

В миналото възприеман като умерена политическа фигура, Медведев, който на свой ред ръководи правителството през 2012 - 2020, след началото на офанзивата в Украйна е един от най-яростните противници на Запада. Последните му изказвания често са изключително крайни, така например нарича противниците на Русия "копелета" и "изроди".

Международният наказателен съд в момента провежда разследване за предполагаеми военни престъпления, извършени в Украйна от руските сили. Москва упорито отрича всички нарушения, в които нейните въоръжени сили са обвинени: обстрел на цивилно население, масови екзекуции, изнасилвания и други, като на свои ред обвинява Украйна във военни престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във