Банкеръ Daily

Свят

Медийната среда в България е в опасност, предупреди Еврокомисията

В България има висока опасност за политическата независимост на медиите. Това се казва в доклад на Европейската комисия, съставен от външни академични автори, за състоянието на медиите в ЕС и държавите, които очакват да се присъединят към общността. 

"България  е сред европейските държави, където заедно с Хърватия, Кипър, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Словения, Испания, както и Албания, съществува умерена опасност за свободата на изразяване и правото на търсене, получаване и съобщаване на информация. Сходни са данните по отношение на защитата на журналистиката. Документите продължават да разглеждат убийството на Виктория Маринова в Русе като извършено заради нейната работа и с отчитане на това, че последното й предаване е било насочено към разследване на злоупотреби с европейски средства. Въпреки че бе доказано, че убийството на Маринова нямаше нищо общо с професията й. 

България е сред 13-те държави, в които се наблюдава значителна заплаха за медийното разнообразие, както и сред 14-те, в които съществува голяма опасност от намеса на бизнеса и собствениците в редакционното съдържание. Според данните у нас се отчита висока опасност за политическата независимост на медиите. В нашата страна се наблюдава също висока заплаха от липса на достъп до медиите на малцинствени обществени групи.

В доклада се уточнява, че у нас, както и в повечето от проверените държави, съществува необходимото законодателство за осигуряване на свобода на изразяване, но приложението му не е задоволително. България е сред държавите, където съществува висока опасност за изобличителите - онези, които подават сигнали за нередности, както и за физическата неприкосновеност на журналистите. За съжаление нашата страна е сред изложените на най-висока опасност, свързана с разпределението на държавните средства за реклама. България, Румъния и Турция са единствените три държави в групата на изследваните страни от ЕС и кандидати за присъединяване, където независимостта на ръководителите на държавните медии е най-несигурна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във