Банкеръ Weekly

Свят

Меденият месец на Тръмп и Путин се отлага

Все още ги предлагат заедно.

Противно на някои предвиждания след влизането си в Белия дом Доналд Тръмп показа, че радикалните му предизборни обещания не са били само примамка за гласове, и се втурна да ги изпълнява. Същевременно там, където са най-големите неизвестни - очакваните нови отношения с Русия - нещата не се развиват със същото темпо. Даже напротив - наблюдава се известно отдръпване, което сякаш все повече се засилва.

Победата на Тръмп на президентските избори бе широко интерпретирана като победа на руските интереси, едва ли не като победа на "човека на Путин". И макар че в деня на встъпването му в длъжност в Москва имаше празненства, включително и организирани от политици, последният развой на събитията показва, че оптимизмът им е преждевременен. Последното доказателство е кризата, разразила се около оставката на президентския съветник за националната сигурност Майкъл Флин. Флин бе принуден да се оттегли от поста си, защото на 29 декември 2016-а - същия ден, в който бившият президент Барак Обама въведе санкции срещу Москва заради намесата на хакерите й в президентските избори, бе провел телефонен разговор с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, обсъждайки именно санкциите. В деня след оставката на Флин, която той подаде на 14 февруари, говорителят на Белия дом Шон Спайсър увери обществеността, че Доналд Тръмп стои твърдо на позициите, че Русия трябва да върне Крим на Украйна въпреки желанието за разбирателство с нея. Случайно или не, в същия момент радио "Гласът на Америка", позовавайки се на източници от администрацията, съобщи, че Москва е нарушила договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987-а, разработвайки нова крилата ракета.

Разбира се, в Кремъл едва ли са толкова наивни, за да смятат, че с влизането на Тръм в Белия дом ще свършат проблемите на Москва. За руските официални лица е ясно, че американският държавен глава на първо място ще се ръководи от американските интереси. Възникнат ли пък съмнения в това, ще действат мощни фактори, които да коригират поведението му,

и доказателство е случаят с Флин. Тази е и причината за предпазливия подход на руснаците при контактите им с новата американска администрация. Но макар и търпеливо да изчакват в каква посока ще тръгне външната политика на Тръмп, в Москва засега нямат причини за излишен оптимизъм.

Още по време на изслушването му в Сената новият държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че "надигащата се Русия" представлява опасност за света. След него президентската съветничка Келиан Конуей обяви пред Си Ен Ен, че Барак Обама бил твърде "слаб" спрямо тази държава и че политиката на Тръмп ще засегне "икономическите и военните интереси на Русия". После новата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли осъди руската намеса в Украйна и окупацията на Крим, което предизвика коментари в руската столица, че речта й като че ли е писана от посланичката на Обама - Саманта Пауър.

Наистина, цитираните позиции по нищо не се различават от тези на администрацията на Обама, което породи спекулации, че или Тръмп и екипът му играят спрямо Москва в ролите на "доброто и лошото ченге", или, поне на този етап, новият американски президент не се чувства свободен да даде ход на плановете си.

И в двете твърдения сигурно има по нещо вярно, но вече проличаха и първите линии на напрежение. Типичните за Тръмп изяви в Туитър, в които отправи заплахи към "главните му антагонисти" - Иран и Китай, накараха Константин Косачов, председател на комисията по външна политика на Държавната дума на Русия, да изрази загриженост за "войнствената" му и "тревожна" риторика спрямо Иран. Косачов предупреди, че тези позиции, съчетани с "антикитайските инициативи" на Тръмп, могат да повлияят "силно негативно" на руско-американските отношения. Думите му бяха потвърдени от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който подчерта, че по въпроса за Иран двете страни имат "диаметрално противоположни виждания".

Следващият удар бе, когато заместник външният министър Сергей Рябков каза, че Москва няма дори да обсъжда със САЩ някакви критерии за отмяна на санкциите, и нарече "съвършено неработеща" самата идея за отмяна на санкциите срещу съкращения на ядрените оръжия, огласена преди известно време от Тръмп.

Най-острият сблъсък между Тръмп и руския му колега Владимир Путин обаче бе по време на първия им телефонен разговор. В него американският президент отхвърли предложението на Путин за удължаване на подписания през 2010-а договор за ограничаване на ядрените оръжия, известен като Нов СТАРТ. Според източник на Ройтерс Тръмп прекъснал разговора, за да потърси съвет от експертите си, след което направил коментар, че Новият СТАРТ е едно от няколкото лоши споразумения на администрацията на предшественика му Барак Обама и е по-благоприятен за Русия.

Последвалите събития около оставката на Майкъл Флин накараха руско официално лице - споменатия вече Константин Косачов, да направи безпрецедентен по остротата си коментар за американския президент. Или Тръмп не си е извоювал желаната самостоятелност и последователно го натикват в ъгъла, или русофобията вече е поразила и новата администрация от горе до долу, написа Косачов във Фейсбук, с което потвърди все по-очевидното: ако ще има меден месец между Тръмп и Путин, той засега се отлага.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във