Банкеръ Daily

Свят

Матео Салвини е поискал предсрочни парламентарни избори в Италия

Политикът обяви, със съюза между двете управляващи партии "Лига" и Движение "Пет Звезди" е свършено

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини е поискал да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори в Италия възможно най-скоро, съобщава Франс прес.

Политикът обяви в комюнике, че е казал на премиера Джузепе Конте, че със съюза между двете управляващи партии "Лига" и Движение "Пет Звезди" е свършено и че трябва бързо да се даде възможност на гласоподавателите да направят своя избор.
По думите на Салвини другата седмица е възможно да се проведе парламентарно заседание, на което да се предприемат необходимите процедурни стъпки за свикване на нови избори. Популярността на италианския вътрешен министър нарсна благодарение на безкомпромисната му антиемигрантска позиция.

От 1 юни миналата година премиер на Италия е юристът без политически опит Джузепе Конте. Той застана начело на коалиционно правителство, като тогава пое ангажимент да изпълнява обща програма, изготвена от антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига".

Като вицепремиер лидерът на крайносдясната "Лига" Матео Салвини отговаря за вътрешните работи, за да се бори с нелегалната миграция. Колегата му Луиджи ди Майо от "Пет звезди" пое министерствота на промишлеността и труда с обещание за въвеждане на базов доход за търсещите работа и бедните.

Италия е демократична парламентарна република с многопартийна система съгласно Конституцията, която е в сила от 1 януари 1948 г.

Държавен глава на Италия е президентът , който се избира за 7 години с тайно гласуване от Парламента и представители на регионите. Изпълнителната власт се упражнява колективно от Министерски съвет, оглавяван от председател. Министерският съвет се назначава от президента, но трябва да бъде одобрен от двете камари на Парламента.

От 31 януари 2015 г. президент на Италия е Серджо Матарела

Facebook logo
Бъдете с нас и във