Банкеръ Daily

Свят

Масови акции срещу нелегалния внос на източноевропейски работници в Германия

В пет германски провинции се проведе мащабна полицейска акция срещу злоупотреби в кланиците, от които потърпевши са и много българи, заети в бранша.

Тежките условия на труд и експлоатацията на чуждестранни работници в кланиците отдавна са тема на обществени дискусии в Германия, но през последните няколко месеца дебатът се разгоря с нова сила. Поводът беше, че няколко месопреработвателни предприятия се превърнаха в големи огнища на коронавирус. Стана ясно, че голяма част от работещите в кланиците са наети от подизпълнителски фирми, като по този начин месопреработвателната индустрия заобикаля задължението да осигури на въпросните работници нормални условия на труд и живот, съобщава "Дойче Веле".

Сред засегнатите са много работници от Източна Европа, включително български граждани. Само в най-голямата германска кланица, тази на компанията “Тьонис” в окръг Гютерсло, към месец юни работеха 590 българи. След като ясно, че над 1300 от работниците в кланицата са заразени с Ковид-19, тя беше временно затворена.

Преди около две седмици Бундестагът разгледа на първо четене нов закон за подобряване контрола на защитата на работниците. Той забранява наемането на външни работници за извършването на някои основни дейности в месопреработвателната индустрия, като клане, разфасоване и преработка. А от следващата година се забраняват и договорите с подизпълнители в бранша.

Срещу злоупотребите в кланиците е насочена и провежданата в момента мащабна акция в пет германски провинции. По информация на "Тагесшау", операцията е срещу нелегалния трафик на работници в месната индустрия. Около 800 служители на реда извършват претърсвания в провинциите Саксония, Долна Саксония, Саксония-Анхалт, Северен Рейн-Вестфалия и Берлин.

Полицейски служители са влезли в над 40 жилища и работни площи, като най-мащабни са акциите в градовете Вайсенфелс в Саксония-Анхалт и Гарбсен в Долна Саксония. Фирми са подозирани, че са вкарвали в Германия работници от Източна Европа с подправени или фалшиви документи. По данни на полицията, разследвани са 10 души на възраст между 41 и 56 години, от които 8 мъже и две жени. Иззети са предмети на стойност 1,5 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във