Банкеръ Daily

Свят

Масова бедност и глад в Афганистан

Основните причини за тази хуманитарна катастрофа са рязко увеличените цени на горивата, хранителните продукти и торовете.

В Афганистан цари глад. Мнозина са принудени да продават покъщнина, за да си купят хляб. Почти никой в страната не разполага с пари, пише Дойче Веле.

Организацията по прехрана и земеделие и Световната програма по прехраната към ООН предупредиха за увеличаващия се брой на гладуващите хора в Афганистан. Данните сочат, че в момента 18,8 милиона души в тази страна гладуват, а се очаква до края на годината броят им да се увеличи до 22,8 милиона души. Сред тях има над 3 милиона деца под 5-годишна възраст. Всички тези хора имат спешна нужда от храна, питейна вода, медицинско обслужване и надежден подслон през зимата. Населението на Афганистан е общо 39 милиона души.

Основните причини за тази хуманитарна катастрофа са рязко увеличените цени на горивата, хранителните продукти и торовете. Броят на безработните расте ежедневно, а с това и делът на хората, които не могат да си осигурят ежедневната прехрана. 

По оценка на МВФ, през тази  година икономиката на Афганистан ще се свие с до 30 процента. През 2020 г. БВП на страната достигна 20 милиарда щатски долара. По данни на Световната банка, от тях почти 43% са били парични средства, изпратени от чужбина. Преди талибаните да завземат властта, с тези средства са били покривани три четвърти от обществените разходи. След това обаче паричните потоци отвън спряха, а огромната част от валутните резерви на страната в чужбина бяха замразени.

Международната общност обеща на Афганистан помощи в размер на 1 милиард долара. Донорите обаче настояват средствата да се разпределят от организации, работещи на място, така че парите да стигнат до онези, които се нуждаят най-много от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във