Банкеръ Daily

Свят

Масов протест в Хонконг срещу предложения закон за екстрадиция

Протестиращите срещу предложените изменения в закона за екстрадицията в Хонконг.

Стотици хиляди хора са излезли днес по улиците на Хонконг в масов протест срещу предложения от правителството закон за екстрадицията, което според критиците ще позволи на континентален Китай да преследва своите политически опоненти в града, който традиционно е убежище на комунистическата партия, предаде The Guardian. Спорният законопроект за екстрадиция ще позволи на заподозрени за престъпления да бъдат съдени в Китай.

Протестиращите се разпръснаха във "Виктория Парк", a полицията затвори метростанциите и започна да насочва хора през тесни пътни артерии, което предизвика обвинения, че нарочно се прави опит за осуетяване на протеста.  

Критиците твърдят, че предложеният закон, който се чете за втори път в парламента в сряда, ще узакони отвличанията в града и ще подчини политическите опоненти и активисти на широко критикуваната от Китай съдебна система. Те се опасяват, че пропекинското правителство на Хонконг няма да устои на молби от политически характер.

Организаторите повдигнаха прогнози за избирателната активност, след като около 180 000 души се събраха във Виктория Парк във вторник, за да отбележат 30-годишнината от смъртоносното репресиране на протестиращите в Китай на площад Тянанмън. Бдението, което се провежда всяка година от 1989 г. насам, също е протест срещу законопроекта за екстрадицията.

В четвъртък стотици адвокати и съдии мълчаливо прекосиха града в знак на протест срещу законопроекта за екстрадиция. Маршът бе воден от Мартин Лий, международно призната продемократична фигура и бивш законодател, който заяви, че противопоставянето на законопроекта е „последната битка за Хонконг“.

Анти-пекинският гняв бе подхранван от арестуването през април на организаторите на продемократичните протести през 2014 г. и намаленото присъствие на продемократични законодатели, след като шест бяха отстранени от парламента през 2016 и 2017 г. заради протест срещу Пекин по време на полагането на клетва.

От края на британското управление през 1997 г., Хонконг е действал в рамките на режима „една страна, две системи“, със силна правна система, възприемана в международен план като най-силен актив. Мнозина обаче смятат, че автономията на града е подкопана от нарастващото влияние на Пекин.

"Ако загубим този Хонконг, Хонконг вече няма да е Хонконг, а просто още един китайски град", каза Лий за Guardian.

Правителството на Хонконг, водено от Кари Лам, казва, че законопроектът е необходим за борба с престъпността и че Китай е важен стратегически партньор в това отношение. Въпреки това, подозренията, че законопроектът е поискан от Пекин, бяха подкрепени миналия месец, когато членът на Политбюро Хан Джен изрази подкрепата си и разкри, че цел са били чужденци, които са извършвали престъпления срещу китайската национална сигурност извън Китай и които са дошли през Хонконг.

Корумпираните китайски чиновници и магнати, които са избягали в Хонконг, също са основна грижа за правителството на континента, което никога не е имало молба за прехвърляне на бежанци в Хонконг през 22-те години след края на британското управление.

Правозащитни групи, юридически съюзи и многобройни правителства изразиха своята загриженост относно законопроекта.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че това може да навреди на върховенството на закона в Хонконг, а комисията на две партии призова администрацията на Лам да се вслуша в широко разпространените опасения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във