Банкеръ Daily

Свят

Масов протест в Атина заради името на Македония

Хиляди демонстранти се събират в центъра на Атина, където започва масов митинг срещу евентуални компромиси от страна на Гърция в спора за официалното име на северната съседка Македония. Според публикувана неотдавна анкета близо 60 процента от гърците са против включването на думата "Македония" в името на бившата югославска република., предаде Асошиейтед прес.

Протесът е под мотото „Македония е Гърция“. Той ще започне в 14 ч. местно време (и наше време), но на централния площад „Синтагма“ вече са се събрали хиляди недоволни. В столицата пристигат стотици автобуси, натоварени с демонстранти от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите. Очаква се на митинга да присъстват повечето депутати от консервативната партия „Нова демокрация“. Подкрепа за протеста изрази и бившият гръцки премиер Андонис Самарас, който заяви, че това ще бъде „велик ден за страната“. Един от главните оратори ще бъде композиторът Микис Теодоракис. Протестът е подкрепен от профашистката партия „Златна зора“ и от църквата.

Гръцката полиция планира да издигне бариери, за да предотврати сблъсък на демонстрантите от Синтагма с участници в контрапротест, организиран от анархисти пред Атинския университет. Организаторите на протеста се надяват на площад Синтагма в Атина да се съберат около един милион демонстранти, които ще протестират срещу включването на думата "Македония" в името на северната съседка.

Според плановете на специалния пратеник на ООН в спора, Матю Нимиц, въпросът за името ще се реши за седмици или най-много месеци. Неговите предложения, които властите и в Атина, и в Скопие по-скоро приемат към момента, по неофициална информация са до едно варианти, които съдържат думата "Македония".

Кабинетът на Ципрас се опитва да омаловажи протестите, но правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос изтъкна, че уважава правото на протест на всеки гражданин и призова гърците да не допускат да бъдат използвани от "националистически" сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във