Банкеръ Daily

Свят

Масов бой в турския парламент

Десетки депутати са се сбили в турския парламент снощи по време на дебати около промените в Конституцията на страната, съобщи в. "Хюриет".

Сблъсъците са възникнали между представителите на управляващата Партията на справедливостта (ПСР) и развитието на президента Реджеп Ердоган и представителите на опозиционната Републиканската народна партия, съобщиха турски медии. Стигнало се е и до размяна на юмручни удари и ритници между депутатите на двете партии.

Спорът възникнал, когато депутати от Партията на справедливостта и развитието опитали да попречат на представителя на Републиканската народна партия Фатма Каплан да снима гласуване с мобилния си телефон. Предмет на гласуване са били конституционните промени, които ще предадат изпълнителната власт в рацете на президента Реджеп Ердоган. Вотът е трябвало да е таен, но представителите на управляващата Партията на справедливостта и развитието демонстративно гласували явно, което опозиционната депутатка се опитала да заснеме.

Конституционните промени се нуждаят от одобрение на най-малко 330 депутати от 550-членния парламент, за да може да бъде свикан референдум, който се очаква най-рано в края на март или началото на април. ПСР разполага с 316 депутати, но ще получи подкрепа от Партията на националистическото движение, която разполага с 39 гласа.

Ако промените в конституцията бъдат приети, Турция ще се превърне от парламентарна в президентска република, началникът на армията вече ще се назначава от президента. Освен това държавният глава ще има правото да бъде председател на партията си и ще може да назначава мнозинството от съдиите във Върховния съд на Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във