Банкеръ Daily

Свят

Маските в градския транспорт в Англия ще са задължителни

Пътниците в автобусите, метрото и влаковете в Англия ще трябва да носят маски на лицето от 15 юни, когато повечето магазини ще отворят отново, съобщи британското правителство в четвъртък, предаде Асошиейтед прес.

Новата заповед засега се отнася само до Англия, но министърът на транспорта Грант Шапс каза, че е възможно скоро и останалите съставни части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - да предприемат същата стъпка. Шотландският премиер Никола Стърджън заяви, че правителството й също обмисля да направи маските в транспорта задължителни.

Това е вторият път през последните дни, в който британското правителство предприема мярка, която не смяташе за наложителна, когато пандемията от коронавируса се разгаряше във Великобритания през март преди налагането на ограниченията за придвижването на жителите.

В сряда правителството обяви 14-дневна карантина за всички пристигащи в Обединеното кралство от чужбина.

Лекари призоваха правителството да направи задължително носенето на маски на всички места, където социалното дистанциране е невъзможно, не само в градския транспорт. 

Британската медицинска асоциация заяви, че носенето на маски не трябва да се ограничава само до градския транспорт и че рискът от заразяване с коронавируса ще бъде много по-малък, ако правилото влезе в сила сега, а не по-късно през месеца. 

В Англия според сегашните разпоредби маски, които могат да бъдат и домашно изработени, трябва да се носят в автобусите, трамваите, влаковете, самолетите и фериботите. Пътници без маски няма да бъдат допускани и ще бъдат глобявани при отказ да ги носят. 

В Шотландия и Северна Ирландия също е препоръчително носенето на маски. В Уелс е въпрос на личен избор. Министърът на транспорта Грант Шапс каза, че новата мярка е необходима, защото с облекчаването на карантината ще се увеличи потока на ползващите градския транспорт. 

Не са малко обаче британците, които смятат, че мярката идва твърде късно. 

Кметът на Лондон Садик Хан предложи задължително носене на маски в столичния градски транспорт преди два месеца.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във