Банкеръ Daily

Свят

Мартин Шулц няма да се кандидатира за германски канцлер

Мартин Шулц, председателят на Европейския парламент, който обяви, че се завръща в германската политика, се е отказал да се кандидатира за канцлер на Германия на изборите догодина. Това пише списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Без да посочва източник, изданието отбелязва, че Шулц е дал да се разбере пред свои доверени хора преди Коледа, че вече не очаква да бъде номиниран за канцлер от политическата си сила - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), и затова няма да се кандидатира.

Решението му, ако се потвърди, най-вероятно ще разчисти пътя за председателя на ГСДП Зигмар Габриел, който може да стане човекът, който ще се изправи срещу канцлера Ангела Меркел на парламентарните избори през септември 2017 г.

При такова развитие именно Габриел ще има думата за определяне на номинацията. Много от членовете на ГСДП са на мнение, че председателят на ЕП би бил сериозен конкурент на Меркел в съревнованието за канцлерския пост и затова са се опитали да убедят Шулц да обяви публично кандидатурата си. Ако той направи това, решението за номинацията вече няма да е на Габриел, а на членовете на партията.

Председателят на ГСДП, който се явява "естествен" кандидат за канцлер, вече обяви, че при наличие на повече от един кандидат ще има вътрешни избори. В такъв случай Шулц би бил явен фаворит.

ГСДП ще обяви официално името на кандидатурата си във втората половина на януари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във