Банкеръ Daily

Свят

Мартин Шулц: Който не приема бежанци, не трябва да получава пари

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц намекна, че който не приема бежанци, ще получава по-малко евросредства, съобщи БНР. 

Кандидатът за канцлер на социалдемократите каза, че европейските средства трябва да бъдат отпускани съгласно принципите за солидарност, предаде ДПА. 

"В Европа няма бежанска криза. Ние сме богат и огромен континент и просто трябва да разпределим бежанците по един разумен начин. Онова, което преживяваме, е криза на солидарността", каза Шулц. "Има такива страни, които казват "да" на Европа, когато получават нещо от нея. Но те казват "не", когато от тях се очаква да направят нещо, като например да приемат бежанците", допълни Шулц, и обеща, че ако стане канцлер на Германия, ще наложи вето върху всеки европейски бюджет, който не се основава на принципа на солидарността.

Изявлението на Шулц бе по повод съобщение на Международната организация по миграцията, че над 110 000 мигранти и бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината. Близо 85 процента от тях - над 93 000 души - са пристигнали в Италия, а останалите - в Гърция, Испания и Кипър, уточни говорителят на организацията Джоел Милман на пресконференция в Женева.

Основно направление на миграцията тази година стана Италия. За шест месеца и половина тя е приела 13 500 повече мигранти и бежанци отколкото за същия период на миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във