Банкеръ Daily

Свят

Мартин Шулц иска по-високи данъци за богатите

Германските социалдемократи обещаха да повишат данъците за богатите и да премахнат плоския, удържан при източника, данък върху капиталовите печалби в опит да си върнат подкрепата на избирателите от работническата класа, съобщава "Ройтерс".

"Ще намалим данъчната тежест за ниските и средните доходи и ще подкрепим семействата", коментира лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц пред журналисти. Тази стъпка би помогнала да се стимулира вътрешното търсене и да се намали търговския излишък на Германия чрез поглъщане на повече внос от други европейски страни, добави той. "Нашето предложение е добро не само за Германия, но и за Европа", подчерта Шулц.

Той се надява да измести от поста канцлера Ангела Меркел, която се стреми към своя четвърти управленски мандат, на парламентарните избори на 24 септември.

Но лявоцентристката Социалдемократическа партия, която понастоящем е младши партньор в управляващата коалиция на Меркел, загуби инерция, след като първоначално постигна засилване на популярността си след номинирането на Мартин Шлуц за нов лидер на партията през януари.

С разкриването на плановете си относно данъците, социалдемократите искат да поставят въпроса за социалната справедливост в центъра на предизборната кампания, макар че темата не е сред централните досега за избирателите. Социологическите сондажи дават двуцифрена преднина за консерваторите на Меркел пред социалдемократите.

Шулц заяви, че Социалдемократическата партия ще увеличи горната данъчна ставка за доходите от заетост до 45% от сегашните 42 на сто. За да се избегнат по-високи данъци за семействата от средната класа, социалдемократите обясниха, че ще вдигнат прага, от който се прилага най-високата данъчна ставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във