Банкеръ Daily

Франция

Марсилия – красавицата на Средиземноморието

По време на Втората световна война френският град Марсилия е бомбардиран от германската и италианската авиация през 1940 г. а през ноември 1942 г. е окупиран от германците. В началото на следващата година около четири хиляди местни евреи са заловени и по-късно са избити. Опитвайки се да се справят със Съпротивата, германците изселват около 30 хиляди жители на квартала около старото пристанище, където взривяват близо 1500 сгради. През 1944 г. пристанището е бомбардирано от авиацията на Обединените нации, които воюват срещу фашистка Германия. Те превземат града на 23 август същата година.

През 50-те години на ХХ век големи части от града, засегнати от военните действия, са изградени наново. Още по това време Марсилия става входна точка за имигранти, главно от френските колонии. След като Алжир получава независимост през 1962 г. в града пристига нова вълна изселници, сред които около 150 хиляди френски колонисти (пие ноар), много от които остават в града.

Пие ноар (на френски: Pieds-Noirs, буквално "чернокраки") са французи и други европейци, които се изселват от Алжир в резултат на Алжирската война (1954-1962 г.). Първоначално пие ноар се наричат всички европейски заселници във френска Северна Африка, но след войната в Алжир, където те са най-многобройни, наименованието обикновено се използва за изселниците от тази страна. В навечерието на войната, в Алжир живеят около 1 милион французи и други европейци, много от тях потомци на заселници още от XIX век. По време на войната и след създаването на независим Алжир те са подложени на дискриминация и преследвания и само през 1962 година около 800 хиляди души от тях напускат страната, а в края на 60-те години там са останали около 50 хиляди.

Основната част от пие ноар се установяват във Франция, главно в големите градове и в южните части на страната, където заселването им е основен фактор за бързия икономически растеж на Прованс и Лангедок-Русийон. Днес броят на потомците на пие ноар във Франция се оценява на около 3.2 милиона души.

Марсилия (на френски Marseille, изговаря се Марсей, на провансалски Marselha или Marsiho) е сгушен между крайбрежните хълмове на Френската Ривиера. Градът е в Югоизточна Франция и е център на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Марсилият вторият по големина във Франция. На изток регионът граничи с Италия, на юг - със Средиземно море, на север - с регион Рона - Алпи, а на запад - с регион Лангедок-Русийон.

Пристанището на Марсилия е най-голямото във Франция и на Средиземно море, както и четвъртото по големина в Европейския съюз. Населението на града е около 853 000 души. Провансалските хълмове се издигат над старото пристанище, в което са закотвени стотици лодки и яхти.

Определяна като най-стария град във Франция, Марсилия е основана под името Масалия около 600 година пр.н.е. от древногръцки колонисти от Фокея. Колонията бързо се разраства, превръщайки се във важен търговски посредник между галите във вътрешността на Западна Европа и Средиземноморието. През римския период градът, наричан сега Марсилия, запазва значението си на регионален търговски център.

Християнството започва да се разпространява през 1 век, като според местните легенди първи негови проповедници са Мария Магдалина и нейния брат Лазар от Витания.

Марсилия има разнообразни пейзажи, плажове на Лазурния бряг, запазена природа и богат културен живот. Това е космополитен град, в който се смесват култури, етноси и религии. Тук неизменно спират всички круизни кораби. В Марсилия има толкова много неща, които трябва да се видят - древни гръцки и римски останки, църкви и катедрали, замъци и ботанически градини, плажове и гори.

Марсилия е използвана за снимачна площадка на много филми, сред които са "Такси" на Люк Бесон, "Наистина любов", "Транспортьорът 3", "Граф Монте Кристо", "Самоличността на Борн".

Преобладаващата религия в града е римо-католическата. Втори по брой, около една трета от населението на града, са мюсюлманите. Марсилия е център на исляма във Франция и седалище на велик мюфтия. Значимо еврейско население.

Най-голямата забележителност в Марсилия е църквата Нотр Дам дьо ла Гард. Издига се на хълм над града и е с височина от 154 метра. На върха на камбанарията й има близо десетметрова позлатена статуя на Дева Мария върху 12-метров пиедестал.

Не бива да се пропускат и замъкът Иф (Château d'If) и остров Фриул (Frioul). Построен през 1507 г. и използван за затвор до XVII век, замъкът Иф е вдъхновил Александър Дюма за романа "Граф Монте Кристо". Корабче се движи до остров Иф и остров Фриул ежедневно на всеки час от старото пристанище. Цената на двупосочен билет е 15 евро. Пътуването трае около 20 минути.

Абатството Свети Виктор (Saint-Victor) е най-старата църква в Марсилия, построена върху гробовете на първите мъченици на града

Футболният отбор "Олимпик Марсилия" (на френски: Olympique de Marseille, "Олимпик дьо Марсей"), който играе в Лега 1, е гордост за града. Основан през 1899 г., "Марсилия" е най-големият и най-успелият френски отбор. Досега е и единственият печелил Шампионската лига (през 1993 г.), която пък е завършекът на петте последователни шампионски титли в Лига 1. "Марсилия" е най-подкрепяният клуб във Франция и редовно играе пред пълни трибуни на своя внушителен "Стад Велодром" с капацитет 60 013 места. Девизът на клуба е "Droit au but" - "Право напред".

Facebook logo
Бъдете с нас и във