Банкеръ Daily

Свят

Маркус Зьодер отново е премиер на Бавария

Консервативният кандидат на Християнсоциалния съюз (ХСС) бе преизбран за премиер на Бавария. Маркус Зьодер събра 110 гласа, а срещу него бяха подадени 89 при трима въздържали се в днешния таен вот на депутатите в Мюнхен. 

Зьодер остава на премиерския пост, въпреки че ХСС - ключов съюзник на канцлерката Ангела Меркел, се смъкна с 10 процентни пункта на регионалните избори на 14 октомври, с което загуби абсолютното си мнозинство, макар и да остана най-голяма партия. ХСС трябваше да потърси съюз с малката партия "Свободни избиратели", за да сформира правителство. Вчера между тях беше подписано коалиционно споразумение. "Свободните избиратели" получават три министерски поста в новото правителство на Бавария - на икономиката, околната среда и културата, съобщи БТА. 

Правителството на Зьодер може да реши да накара националната коалиция да плати цената, втвърдявайки позициите си на федерално равнище. Това вече пролича след изборите: вместо Меркел, както е по традиция, на заключителния предизборен митинг на ХСС беше поканен австрийският канцлер Себастиан Курц, известен с твърдата си линия срещу миграцията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във