Банкеръ Daily

Свят

Марксист-ленинист спечели президентските избори в Перу

Кастильо (51 г.), бивш селски учител и профсъюзен лидер, си е осигурил малко над 50 на сто от гласовете.

Кандидатът на марксистко-ленинската партия "Перу Либре"  Педро Кастильо спечели президентските избори в Перу след победа на балотаж. Той печели с 50,12 процента от гласовете, срещу 49,87 за съперничката му, 46-годишната Кейко Фухимори., предаде Би Би Си.

Централната избирателна комисия отчете победата му, след като разгледа твърдения за изборни измами на дясната си съперничка  Фухимори. 46-годишната Фухимори първоначално водеше, но вълната се обърна, когато бяха преброени гласовете от селските райони, където Кастило има силна подкрепа.

Кастильо (51 г.), бивш селски учител и профсъюзен лидер, си е осигурил малко над 50 на сто от гласовете. Той ще положи клетва като държавен глава на Перу на 28 юли. 

Повече от 25 млн. перуанци имаха право да гласуват на изборите. Избирателната активност надхвърли 18 млн. души.

Кстильо иска да изгради силна социалистическа държава, да засили контрола върху медиите и да премахне Конституционния съд.

Малко преди обявяването на окончателните резултати вчера Фухимори, която в началото на месеца заяви, че няма да признае победата на съперника си, заяви, че е променила решението си.

"Днес обявявам, че в изпълнение на моите ангажименти, на ангажиментите ми към всички перуанци, към международната общност, ще призная резултатите, защото това го изискват законът и Конституцията, която се заклех да защитавам", каза на пресконференция дъщерята на бившия президент Алберто Фухимори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във