Банкеръ Daily

Свят

"Маркс и Спенсър" ще "абдикира" от Франция

"Маркс и Спенсър" е напът да ограничи присъствието си във Франция след като строгите рестрикции по границите на Европейския съюз оставят празни рафтовете на магазините на популярната английска търговска верига в Париж. Очаква се "Маркс и Спенсър" да затвори обекти и дори да спре да продава популярните си сандвичи и охладени храни на територията на цялата страна, съобщи на 12 септември британският всекидневник "Дейли мейл". Официално изявление по темата се очаква до няколко седмици, твърдят журналистите.   

Ръководството на "Маркс и Спенсър" е започнал преговори с френските си партньори за драстичните стъпки след като граничният контрол, последвал BREXIT, е започнал да забавя камионите и стотици хиляди тонове храна са отивали на боклука. "Абдикацията" ще е удар върху най-голямата британска верига на дребно, която поднови с фанфари френския си бизнес преди едно десетилетие. А предишният председател на групата Лорд Роуз определи като "трагично" предишното решение за изтегляне от Франция през 2001-а.

Последният план обаче поставя под въпрос бъдещето на 20-е магазина, повечето в Париж, на "Маркс и Спенсър". Засега все още няма яснота какъв ще е броят на закритите обекти, като окончателното решение кои точно от тях ще останат, ще зависи отчасти от ангажиментите на двата френски партньори на англичаните. 

Английската търговска верига реформира на 15 януари дейността си в Чешката република, първоначално заради карантините, наложени от пандемията от COVID-19, а впоследствие и заради новите гранични правила след BREXIT. Англичаните изтеглиха всичките си прасни и охладени храни от магазините и ги замени с по-широка гама продукти с по-голяма трайност, които да попълнят опразнените рафтове. Очакванията са подобен подход да се приложи и във Франция, защото дългите опашки по границата означават, че свежите продукти ще пристигат след края им на годност и трябва или да се изхвърлят или да се върнат в складовете на Острова. 

През юли управителят на "Маркс и Спенсър" - Арчи Нормън - коментира за английската преса, че тези трудно обясними регулации означават единствено, че само две трети от сандвичите отиват в магазините, защото повечето имат максимум 48-часова давност.

Засега британската търговска верига отказва да коментира официално евентуалното ограничаване на бизнеса си във Франция. Неин говорител обаче е посочил на 12 септември, че "в светлината на новите гранични изисквания се правят решителни стъпки за реорганизиране на европейската дейност и вече са направени промени в износа на храни за Чешката република". 

Дипломатическото напрежение по повод на драконовския граничен контрол получи прякора "войните на наденичките". Закъсненията засегнаха хранителните доставки от Континента за Острова и консигнацията за Северна Ирландия и опразниха рафтовете.

Граничните изисквания действително са необясними: хартиени копия на документите за внос и износ, достигащи до 700 бр. страници, които трябва да представят шофьорите на камиони.

Преди седмица в Северна Ирландия бе удължен гратисния период преди въвеждането на цялостни гранични проверки. Закъсненията обаче са неизбежни заради влезлия в сила контрол за някои храни, по-специално охладените продукти и месото. Удължаването на гратисния период не се отнася за стоките, пристигащи от Континентална Европа, за които ще се изисква дори още по-голяма документация от 1 октомври. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във