Банкеръ Daily

Свят

Марк Рюте под засилена охрана, наркопрестъпници искат да го убият

Досега Рюте почти не ползваше охрана

Нидерландия рязко засили охраната на премиера Марк Рюте, след като полицията получи сигнали за възможна атака от престъпници, свързани с търговията с наркотици. Информацията идва от холандски вестник, който се позовава на добре информирани източници, предаде Ройтерс.

Въпреки че в Нидерландия са редки случаите на насилие с използване огнестрелно оръжие, убийствата и насилието, свързани с търговията с наркотици, зачестиха през последните години в борба за разпределение на територии.

Източник от правителството, пожелал да остане анонимен, потвърди информацията, появила се във вестник "Телеграаф". Премиерът, помолен от журналисти да коментира вестникарската публикация, каза: "Сигурността и охраната са въпроси, които никога не се обсъждат публично".

Рюте, чието консервативно правителство се зарече да се бори с организираната престъпност, винаги е имал ниско ниво на охрана, откакто стана премиер преди 11 години.

Хората в Хага често го виждат как кара велосипед, отивайки и връщайки се от работа, и го спират, за да си правят селфита или да си поговорят.

Симптом на засилващото се насилие в търговията с наркотици беше убийството на нидерландския криминален репортер Петер де Врис, който беше застрелян посред бял ден в Амстердам през юли, месеци след като пое ролята на съветник на ключов свидетел в голям процес срещу организираната престъпност. Малко по-късно той почина от раните си. Бившият адвокат на ключовия свидетел беше убит по подобен начин пред дома си в Амстердам през 2019.

Не са редки и други заплахи, отправяни срещу политици. Антиислямисткият опозиционен лидер Герт Вилдерс от 2004 г. е принуден да живее на неизвестно място и под охрана заради постоянни смъртни заплахи.

През последните месеци на няколко човека бяха осъдени на глоби или кратки присъди затвор заради заплахи срещу министри и законодатели, основно свързани с политиката на правителството за справяне с коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във