Банкеръ Daily

Свят

Марк Рюте има шансове да остане премиер на Нидерландия

Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте е с най-много гласове на парламентарните избори в Нидерландия, според данните от проучване екзит пол, съобщава Ройтерс.
Прогнозите са дясноцентристката формация да спечели 36 (-3 спрямо предните избори) от общо 150 места в долната камара на парламента, което ще позволи на Марк Рюте да състави ново коалиционно правителство. Коментирайки резултатите, Рюте заявил, че е горд, че неговата партия е могла да спечели за четвърти път поред изборите.
Втора е партия "Демократи-66" (Д-66) с 27 места, но и с 8 повече, отколкото има в момента. Проевропейската левоцентристка формация, начело на която е министърката на външната търговия Сигрид Каг, е вторият най-голям партньор в сега управляващата четирипартийна коалиция.
Въпреки по-високият им общ резултат, изглежда, че Марк Рюте ще има нужда от подкрепата на още една партия, за да си осигури мнозинство в долната камара на парламента, коментират от Ройтерс.
Вероятно това ще е третият по големина партньор в сегашната коалиция - партия Християндемократически призив (ХДП). Десноцентристката формация на министъра на финансите Вопке Хустра, губи пет места сега. Със своите 14 депутати, ХДП осигурява едно мнозинство от 77 места в 150-членната долна камара на евентуална трипартийна коалиция с НПСД и Д-66.
Марк Рюте, който управлява "ниската земя" от 2010 г., сега  има всички шансове да стане отново  премиер на Нидерландия - за четвърти пореден мандат.

Избирателната активност достигна 83% - с 1 пункт повече, отколкото на предишните парламентарни избори, въпреки многото протести в страната срещу мерките за справяне с Ковид пандемията.

Предварителното броене на гласовете трябва да приключи днес, а официалните резултати ще бъдат  огласени от Избирателния съвет на Нидерландия на 26 март.

В Нидерландия 75-членната горна камара на парламента (т. нар. Първа камара) се избира на пропорционален принцип от провинциалните парламенти. Тя няма право на законодателна инициатива, но трябва да одобри всички закони, вече прокарани през долната камара.

Парламентът се състои от две камари. Общо 150-те членове на долната камара (Втора камара) се избират на всеки четири години или по-рано, ако Втората камара гласува недоверие на правителството, в преки избори. Членовете на провинциалните парламенти избират на всеки две години една трета от членовете на не толкова важния Сенат (Първа камара), който по този начин изцяло се сменя чрез косвени избори на всеки шест години, и може само да отхвърля закони, без да може да ги предлага или да внася поправки в тях.

Първата и Втората камари заедно се наричат Генерални щати  (Staten-Generaal). Генералните щати се срещат на общо събрание поне един път в годината при откриването на парламентарната година, когато кралицата държи своята Тронна реч на Деня на малките принцове. Съвместна сесия назначава и монарха, ако няма наследник на трона и регентът е неспособен да изпълнява правомощията си.

 

Кралство Нидерландия 

(на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden) или само Нидерландия (Nederland) е държава, конституционна монархия, разположена основно в Северозападна Европа, включваща и територии извън Европа (Аруба, Бонер, Кюрасао, Синт Мартен, Синт Еустациус, Саба).

Под името Нидерландия може да се разбира страната - само европейската част на държавата (която граничи на север и запад със Северно море , на юг с Белгия и на изток с Германия), докато с пълното име Кралство Нидерландия се обхваща цялата държава, тоест страната заедно с отвъдморските територии.

Нидерландия е сред най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света. Известна е със своите диги, вятърни мелници, дървени обувки, лалета и осезаема толерантност в обществото. Либералната ѝ политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд и други международни организации.

Както е записано в конституцията, официалната столица (hoofdstad) на Кралство Нидерландия е Амстердам, а Хага (Den Haag или 's-Gravenhage) е административната столица, където се намират правителството (regeringszetel), дворецът на монарха (residentie), както и повечето чуждестранни посолства. Най-големият град е Амстердам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във