Банкеръ Weekly

Свят

Марк Карни ще се изправи пред британския парламент

Членовете на британския парламент ще подложат на строг разпит управителя на "Бенк ъф Ингланд" Марк Карни затова какви са плановете му за модернизиране на управление на централната банка след валутния скандал през миналата седмица.

Дългогодишните опасения за състоянието на вътрешното управление на институцията достигнаха нови висоти, когато през миналата седмица банката уволни служител, за когото се твърди, че е знаел и толерирал манипулиране на валутните курсове.

Във вторник Карни ще се изправи срещу председателя на финансовата комисия Андрю Тайри, за да отговори на въпроса: защо банката е стояла безучастна толкова време, след като съмненията за служителите бяха повдигнати още през октомври миналата година. Гуверньорът на централната банка ще трябва да представи и бъдещите стъпки към усъвършенстване на мениджмънта и стандартите за работа в институцията.

Според Тайри скандалните разкрития потвърждават съмненията за остарялата и неефективна структура на управление на "Бенк ъф Ингланд".

В сряда миналата седмица, банката освободи един от нейните служители, без да оповестява името му или причина за уволнението и обяви, че вътрешната комисия за надзор ще започне разследване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във