Банкеръ Daily

Свят

Марио Драги състави новото правителство на Италия

Правителството полага клетва утре, а следващата седмица Марио Драги ще представи програмата си в парламента и в двете камари ще има вот на доверие.

Марио Драги е потвърдил, че е готов да състави и оглави новото правителство на Италия, в което  влизат и политици и технократи, съобщават световните агенции.
Президентът на страната Серджо Матарела възложи на Марио Драги да стане министър-председател, след като неразбирателството между партиите в управляващата коалиция свалиха от власт предишното правителство на Джузепе Конте.
След седмица на консултации почти всички от основните политически сили от целия спектър обещаха да подкрепят Драги и дори предложиха свои представители за министри. 

В представеното от Марио Драги правителство има 23 министри, от които осем са жени. От всички министри осем са технократи.

Луиджи Ди Майо, лидер на "Движение "5 звезди", остава външен министър на Италия, а Джанкарло Джорджети, от партия Лига на Матео Салвини, е предложен за министър на промишлеността. Андреа Орландо от левоцентристката Демократическа партия ще бъде министър на труда.
Наблюдателите отбелязват, че някои ключови постове са предложени на технократи като Даниеле Франко, генерален директор на италианската централна банка, който е предложен за министър на икономиката, и Роберто Чинголани, физик и експерт по информационни технологии, който е предложен за министър на екологията и екологичния преход. Бившата шефка на Конституционния съд Марта Картабия  ще оглави министерството на правосъдието.
Отбелязва се и факта, че редица министри от подалото оставка правителство на Джузепе Конте запазват постовете си. Например, министърът на вътрешните работи Лучана Ламорджезе и на здравеопазването Роберто Сперанца. Дарио Франческини, министърът на културата, също остава на поста, но с леко променени функции, както и Лоренцо Гуерини като министър на отбраната.
И трима представители на партията на Силвио Берлускони "Форца Италия" ще допълнят състава на правителството. Ренато Брунета ще отговаря за въпросите, свързани с държавните служби, Мара Карфаня - за териториалната интеграция и италианския Юг, а Мария Стела Джелмини - за регионалните въпроси.
Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи Драги в опитите му да състави нов кабинет, е крайнодясната партия Италиански братя на Джорджа Мелони.
Правителството ще положи клетва, а следващата седмица Марио Драги ще представи програмата си в парламента и в двете камари ще има вот на доверие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във