Банкеръ Daily

Свят

Марио Драги спечели вота на доверие

Марио Драги

Италианският премиер Марио Драги спечели  вота  на доверие в долната камара на парламента, което беше последната стъпка, за да може правителството му да упражнява пълните си правомощия, предаде Ройтерс.

629-членната Камара на депутатите гласува доверие на правителството с 535 срещу 56 гласа. Крайнодесните "Италиански братя" бяха единствената голяма партия, противопоставила се на бившия председател на Европейската централна банка.

Драги положи клетва миналата седмица след продължителна политическа криза, която доведе до оставката на неговия предшественик Джузепе Конте поради разпадане на правителствената коалиция. В сряда Сенатът вече му гласува доверие.

Основните политически обещания на Драги са в шест области.

В сферата на здравеопазването, новият италиански премиер каза, че ваксините срещу КОВИД-19 трябва да бъдат поставяни във всички налични държавни и частни центрове, като се използва помощта на армията, на агенцията за гражданска защита и на голям брой доброволци. В по-общ план Драги обеща да реформира здравната система, като засили болниците по места и общодостъпните здравни услуги. Ще се разшири ролята на дистанционното лечение на пациенти благодарение на технологичния напредък. 

По отношение на плана за възстановяване на икономиката, който трябва да бъде финализиран до края на април, за да бъдат усвоени около 200 милиарда евро от фондовете на ЕС, надзорът ще бъде упражняван от министерството на икономиката. По-общите цели, набелязани от предишното правителство, ще бъдат уточнени в детайли, обеща Драги. Приоритетите са производството на електроенергия от възобновяеми източници, справянето със замърсяването, подпомагането на високоскоростните железопътни линии, електротранспортът, производството и разпространението на водород, дигитализацията, широколентовият интернет и мобилните мрежи от пето поколение. Доколко Италия ще използва всички заеми, които са на разположение във възстановителния план, зависи от състоянието на държавните й финанси.

В данъчната сфера, Драги обеща внимателен преглед на цялата данъчна система, като посочи, че не е уместно данъците да се променят поотделно. Той предвижда "дълбоки промени в подоходния данък", което постепенно ще намали данъчния натиск, като същевременно се гарантира, че данъчните ставки ще растат успоредно с нивата на доходите.

В областта на образованието правителството планира бързо връщане към присъственото обучение за всички ученици, като е възможно да се използва програмна схема, различна от сегашната. Предвидено е компенсиране на учебните часове, загубени заради затварянето на училищата по време на пандемията, особено в бедната южна част на Италия, където ученето от разстояние беше най-неуспешно. Кабинетът ще инвестира повече в обучението на преподаватели, със "специално внимание" към техникумите, за да се отговори на предизвикателствата на дигитализацията и да бъде обърнато внимание на околната среда.

Проевропейската идентичност е основна черта на новото италианско правителство, подчерта Драги. Подкрепата за това правителство означава съгласие с необратимостта на избора на еврото, съгласие с перспективата за още по-тясна интеграция в ЕС, за да се стигне до общ бюджет, който да поддържа държавите във времена на рецесия.

С сферата на правосъдието и държавната администрация, италианското правителство ще действа съгласно призивите на Европейската комисия за ускоряване на системата на гражданското правосъдие, като се реформират законите за несъстоятелност, процедурите бъдат опростени, наемат се повече съдебни служители и "се води борба с корупцията".

Общата реформа на държавната администрация, "не може да се отлага", изтъкна Драги. Изоставането, предизвикано от кризата с коронавируса, трябва бързо да бъде преодоляно, компютризацията да се разшири, персоналът да бъде по-добре обучен, а процедурите по наемане на работа да бъдат ускорени и по-ефективни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във