Банкеръ Daily

Свят

Марин Льо Пен откраднала реч на Франсоа Фийон

Според френски медии крайнодясната кандидатка за президент Марин Льо Пен във вчерашната си реч е откраднала цели пасажи от реч на Франсоа Фийон, кандидата за президент на френската десница, който се провали на първия тур на президентските избори, предадоха световните агенции. Френски медии са открили заимстване на поне четири пасажа от речта на Фийон.

На 15 април кандидатът на десницата говори пред избиратели в Пуи ан Веле. Той изтъкна предимствата на географското местоположение на Франция, каза, че благодарение на сухопътните си граници Франция е свързана с огромния латински и испански свят, с Италия, която е нейна сестра и с Централна и Източна Европа, с Балканите. Петнадесет дни по-късно на предизборния си митинг вчера във Вилпен Марин Льо Пен също изтъкна предимствата на френското местоположение, като използва същите думи като Фийон.

После Марин Льо Пен говори за интереса към изучаването на френския език в чужбина и спомена за списъци на чакащи да се запишат във Френския алианс в Токио, Шанхай, Мексико и във училищата с изучаване на френски език в Рабат и Рим. Същите думи използва преди 15 дни и Фийон.

В речта си Фийон цитира Жорж Клемансо (президент на Франция от 1906 г. до 1909 г. и после от 1917 г. до 1920 г.) и на Андре Марло (писател и политик, който беше министър на културата на президента Шарл де Гол). Същото направи и Льо Пен вчера.

И Фийон, и Льо Пен говориха и за пътя на Франция през 21 век, който е път на културата, дискусиите, компромиса, съмненията, диалога, равновесието, свободата на хората. Тук обаче има малка разлика в двете речи. За Фийон този път е алтернатива на "тоталитаризма на една сляпа и заслепяваща религия" и алтернатива на "онези, за които всичко се урежда накрая според материални критерии". Според Льо Пен този път е алтернатива на "глобализацията и на ислямистката идеология".

Facebook logo
Бъдете с нас и във