Банкеръ Daily

Свят

Манюел Валс подкрепи Еманюел Макрон за президент

Валс и Макрон

Бившият френски премиер Манюел Валс заяви, че планира да гласува за бившия си министър на икономиката Еманюел Макрон на предстоящите през следващия месец президентски избори във Франция, съобщи БНР.

Манюел Валс посочи пред телевизия BFM-TV, че неговият глас за центриста Макрон, а не за кандидата на собствената му Социалистическа партия - Беноа Амон, е "въпрос на разум".

Той също така каза, че е необходимо да се направи всичко възможно, за да се предотврати лидерът на крайнодесния "Национален фронт" Марин Льо Пен да спечели изборите.

Мануел Валс е най-видния социалист, който Макрон успя да привлече на своя страна по време на предизборната кампания, и вероятно ще отвори вратата за други висши социалистически представители да последват неговия пример.

Дневните анкети, измерващи предизборните настроения, показват постоянно увеличаване на доверието за центриста Макрон, който има все по-нарастваща подкрепа от видни социалистически лидери като министъра на отбраната Жан-Ив Льо Дриан, докато подкрепата за лидера на националистите Марин Льо Пен остава постоянна, а тази за замесения в скандал кандидат на десницата Франсоа Фийон намалява.

Осреднените последни проучвания показват, че за Макрон и Льо Пен биха гласували на първия тур на 23 април по около 25% от французите, докато Фийон получава едва около 19%. За гласуването на втория тур на 7 май Макрон води средно с около 23% пред Льо Пен.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във