Банкеръ Daily

Свят

Манфред Вебер: Румъния спира България за Шенген

Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент и кандидат за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер смята, че Румъния пречи на България и Хърватия за присъединяването им към Шенген. 

"Румъния и България винаги вървят в пакет и поради тази причина разширяването на Шенген не се осъществява заради Румъния, а не заради България", уточнява Вебер, цитиран от изданието Romania Journal.

Той подчертава, че румънското правителство поставя под риск борбата с корупцията в страната и именно това засягало решението за приемането на трите страни в шенгенското пространство. Манфред Вебер посочва и спорната правосъдна реформа в северната ни съседка. 

Политикът добавя, че е поискал от Европейския съвет да предприе следващите стъпки за включване на България и Хърватия в Шенген. Според него това ще донесе повече сигурност в двете държави. По думите му София и Загреб чакат твърде дълъг период и затова трябва да се предприемат действия.

"Всички три държави трябва да получат възможност за незабавно присъединяване към Шенген", заявява още Манфред Вебер, който получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел и партията й ХДС за председателското място през следващия мандат на Еврокомисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във