Банкеръ Daily

Свят

Манфред Вебер: Преговорите за приемане на Турция в ЕС са историческа грешка

Европейският съюз трябва да прекрати преговорите за приемането на Турция, които са историческа грешка. Това заяви днес Манфред Вебер, ръководителят на групата на най-голямата партия в Европарламента и ЕС - Европейската народна партия, предаде ТАСС.

"Преговорите за приемането на Турция се оказаха историческа грешка, която само предизвика раздразнение в Турция и не приближи страната към ЕС. Трябва да прекратим преговорите за приемане на Турция в ЕС и да разработим нова законова основа за отношенията си с тази страна, каза Вебер в Европарламента в обръщение към върховния представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел.

"Да, ние си сътрудничехме с Турция и имаме редица общи интереси, но ситуацията по отношение на Турция се промени - каза той. - Турция все повече се отдалечава от ценностите на ЕС. Ситуацията в Източното Средиземноморие се изостря. Турция провежда незаконни сондажи, сключва несъстоятелни споразумения с Либия, вече бяхме свидетели и на военен инцидент с френски кораб. ЕС трябва ясно да покаже, че проблемът с увеличеното преминаване на границите на Гърция и Кипър от мигранти не е двустранен проблем на Турция с Кипър и с Гърция, а е проблем мажду Турция и ЕС".

От своя страна Борел призова да се "спре и обърне сегашната негативна тенденция в отношенията с Турция". "С диалог и дискусии трябва да преодолеем разногласията си в Източното Средиземноморие и да усилим съвместните позиции", каза Борел. Той призна за изострената ситуация с отношенията с Турция, но подчерта, че страната все още има "много съвпадащи си интереси с ЕС".

Официалните преговори за приемане на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г. и продължават вече 15 години, припомня ТАСС. За това време не са се появили никакви реални перспективи за приемането на страната в ЕС, няма и никакви временни рамки за завършване на преговорите. Напротив, самият сложен процес на преговорите неведнъж е предизвиквал раздразнение в двустранните отношения между Турция и ЕС. Неразрешими проблеми за приемането на страната в сегашния момент са многогодишните териториални конфликти на Турция с Кипър и Гърция, както и системното противопоставяне на Франция на самата идея за приемане на Анкара в европейската общност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във