Банкеръ Daily

Свят

Манфред Вебер обвини Макрон в атака срещу европейската демокрация

Бившият кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер обвини френския президент Еманюел Макрон в извършването на „атака срещу демократична Европа“ заедно с унгарския премиер Виктор Орбан, пише "Политико".

Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, беше кандидат за председател на Комисията. Макрон ръководеше опозицията срещу Вебер и срещу системата шпиценкандидат, при което се очаква лидерите на ЕС да номинират кандидата на партията, която спечели най-много места в ЕП. Орбан също не подкрепи Вебер. Председателското място в крайна сметка отиде при Урсула фон дер Лайен.

Вебер заяви в интервю, че предизборните коментари на Макрон, в които той предполага, че Вебер няма необходимия опит да стане председател на ЕК, са „самонадеяни“ и представляват „атака срещу демократична Европа“.

„Макрон създаде ос с унгарския премиер Виктор Орбан в Съвета. Заедно те нанесоха сериозни щети на европейската демокрация“, добави Вебер, цитиран от "Фокус".

И все пак той каза, че в крайна сметка Парламентът, по-специално социалистическият блок, е виновен за провала на кандидатурата му. „Не успях да достигна дори Франс Тимерманс, социалдемократическия шпиценкандидат, в решаваща фаза“, каза Вебер.

Манфред Вебер също потвърди подкрепата си Урсула фон дер Лайен, заявявайки, че „развитието на ситуацията не е по нейна вина“.

По време на предстоящото германско председателство на Съвета на ЕС Вебер заяви, че съюзът трябва да се справи с миграцията и изменението на климата, повтаряйки искането си „ЕС да бъде посланик на климата“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във