Банкеръ Daily

Свят

Манфред Вебер не се отказва от кандидатурата си за шеф на Еврокомисията

Консерваторът Манфред Вебер не се отказва от кандидатурата си за председател на Европейската комисия и призовава Европарламента да не оставя решенията да се взимат в "задните стаички на дипломатите", пише "Политико". Вебер, който бе водещ кандидат на Европейската народна партия на евроизборите през май, разчита вотът да се проведе по системата на водещите кандидати, за да заеме председателския пост. 

Миналата седмица социалистите и либералите в парламента заявиха, че няма да подкрепят Вебер. Същевременно европейските лидери  елиминираха тримата водещи кандидати на среща на върха, на която не успяха да вземат решение за това, кой ще заеме водещите позиции в ЕС и решиха да продължат обсъжданията следващата неделя.

"Ще бъде голяма грешка ако решенията в ЕС сега отидат обратно в задните стаички на дипломатите", каза Вебер пред германското издание "Велт". 

След срещата на върха германската канцлерка Ангела Меркел, която подкрепя Вебер, се опита да остави отворена възможността за съживяване на системата на водещите кандидати. Това ще се случи, ако лидерите в парламента постигнат консенсус. Но френският президент Еманюел Макрон не пести неодобрителните си думи за процеса на водещите кандидати, според който водещия кандидат на най-голямата политическа група автоматично става председател на Еврокомисията.

"Ако един ден европейците решат да приемат конституция или договор, който гласи, че председателят на комисията се избира от европейските граждани, тогава ще имаме истински европейски избори и в този момент всеки може да бъде пряко избран", каза той след срещата на върха, "но това не са настоящите ни договори".

Вебер сега се обръща към Европарламента за подкрепа.

"Сега това зависи от членовете на Европейския парламент", каза той пред "Велт", добавяйки, че принципът на водещите кандидати е жизненоважен за "спешно необходимата демократизация на ЕС".

В поредица от туитове в неделя Вебер също така конкретно се обърна към социалистите и либералите, заявявайки, че трябва да "покажат, че те са за парламентарна демокрация в Европа. Би било трагично, ако те поставят интереса на някои столици над интересите на новосъздадения избран силен" Европейски парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във